Η Μούσα του Μπονάρ
★★½☆☆☆
(Bonnard: Pierre & Marthe, Γαλλία, 2023, 122’)
Σκηνοθεσία: Μαρτέν Προβόστ
Ηθοποιοί: Σεσίλ ντε Φρανς, Βενσάν Μακέν, Στέισι Μάρτιν, Ανούκ Γκρίνμπεργκ
Ο Γάλλος σκηνοθέτης Μαρτέν Προβόστ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την αληθινή ιστορία της σχέσης του ζωγράφου Πιέρ Μπονάρ και της Μαρτ ντε Μελινί, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ζωή του και αποτέλεσε κάτι περισσότερο από μια μούσα για τον «ζωγράφο της ευτυχίας». Εμφανιζόμενη σε περισσότερο από το ένα τρίτο του έργου του, έφτασαν μαζί στην καλλιτεχνική τους ολοκλήρωση χάρη σε μια πολύχρωμη αγάπη, διαφορετική από τα πρότυπα της εποχής τους, τρέφοντας το μεγάλο μυστήριο γύρω από τη σχέση τους.
Ο Προβόστ συνθέτει ένα αντισυμβατικό βιογραφικό δράμα που κάποιες στιγμές θυμίζει πίνακα ζωγραφικής. Με λεπτότητα, χιούμορ αναλύει τους δυο βασικούς του χαρακτήρες και τους προσδίδει μια ανθρώπινη διάσταση ώστε να ενδιαφερθείς για την σχέση αγάπης που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Εστιάζοντας περισσότερο στην πολύπλοκή σχέση του ζευγαριού καταγράφει όλη την μακροχρόνια πορεία τους, εξερευνώντας ταυτόχρονα την τεράστια επίδραση που είχε η Μελινί στο έργο του Μπονάρ, όχι μόνο ως μια απλή έμπνευση αλλά ως μια γυναίκα που κατανοούσε την τέχνη και επιδρούσε καταλυτικά στο έργο του συζύγου της. Με δυο πολύ καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, καλοδουλεμένους διαλόγους και μια πολύ καλή απεικόνιση της εποχής, η ταινία είναι ένα όμορφο ποιητικό δράμα για την σχέση δυο ανθρώπων που αδιαφορούν για τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής τους και τολμούν να ζήσουν την ζωή που θέλουν.
Η προσέγγιση του Προβόστ δίνει κάτι καινούργιο στην ταινία του αλλά δυστυχώς κρύβει και ορισμένες παγίδες που δεν καταφέρνει να τις αποφύγει. Παραγκωνίζει ως ένα βαθμό την τέχνη του Μπονάρ, δίνοντας κάποιες φορές μια φευγαλέα και κάπως επιπόλαια ματιά στο έργο του ενώ κρατάει ένα αργό τέμπο που δεν ταιριάζει απόλυτα με την αφήγησή του. Σε κάποιες σκηνές ο μελοδραματικός τόνος είναι κυρίαρχος αποδυναμώνοντας έτσι την προσπάθεια του να αναλύσει την σχέση του ζευγαριού λιγότερο συμβατικά και δημιουργεί έναν μικρόκοσμο των δυο πρωταγωνιστών απομονώνοντάς τους, χωρίς να εξερευνά σε ικανοποιητικό βαθμό την αλληλεπίδρασή τους με άλλους χαρακτήρες, αφαιρώντας έτσι μια πιο βαθιά ανάλυση της σχέσης τους με το κοινωνικό περίγυρό. Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους.
*Η κριτική δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών (01-08-2024)