Better Man

★★☆☆☆ (Η.Π.Α., 2024, 131’)

  • Σκηνοθεσία: Μάικλ Γκρέισι

  • Ηθοποιοί: Ρόμπι Γουίλιαμς, Τζόνο Ντέιβις, Κέιτ Μάλβανι

Το «Better Man» του Μάικλ Γκρέισι προσπαθεί να αφηγηθεί με έναν αντισυμβατικό τρόπο τη ζωή του γνωστού τραγουδιστή της pop Ρόμπι Γουίλιαμς, επιλέγοντας να αντικαταστήσει έναν ζωντανό ηθοποιό με μια ψηφιακά δημιουργημένη μαϊμού. Αυτή η επιλογή λειτουργεί ως άμεση αναφορά στο τραγούδι του «Me and My Monkey», όπου η μαϊμού συμβολίζει το alter ego του καλλιτέχνη. Ωστόσο, παρά το πρωτότυπο εύρημα, το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει την επιλογή αυτή.

Αν και το CGI είναι τεχνικά εντυπωσιακό, η μεταφορά του καλλιτέχνη ως μαϊμούς καταλήγει περισσότερο σε ένα οπτικό τρικ παρά σε ένα ουσιαστικό αφηγηματικό εργαλείο. Σε ορισμένες σκηνές, η παρουσία ενός ζώου - έστω και ψηφιακού - δίπλα σε ανθρώπους προκαλεί αμηχανία, αντί να προσθέτει στην ιστορία. Αφηγηματικά, η ταινία ακολουθεί μια αρκετά συμβατική δομή μιας μουσικής βιογραφίας. Εξιστορεί τη ζωή του Γουίλιαμς από την παιδική του ηλικία, τις επιτυχίες και τις καταχρήσεις του χωρίς όμως ουσιαστικά να εμβαθύνει στη ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη παρόλο που ο Γκρέισι προσπαθεί να αποτυπώσει με σεβασμό την προσωπικότητα του Γουίλιαμς και τις αδυναμίες του. Η μετάβαση μεταξύ δράματος και κωμωδίας δεν πετυχαίνει πάντα ενώ κάποιες σκηνές μοιάζουν υπερβολικές και επιτηδευμένες αφήνοντας τελικά μια αίσθηση ότι ο Ρόμπι Γουίλιαμς προσπαθεί με κάθε τρόπο να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του, η αυτοαναφορικότητα της ταινίας αγγίζει τα όρια του ναρκισσισμού.

Το «Better Man» καταφέρνει να απεικονίσει ως ένα βαθμό την διαρκή πάλη του Γουίλιαμς με τον ίδιο του τον εαυτό και την συνεχής αναζήτησή του για αποδοχή, προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από τις άλλες μουσικές βιογραφίες, χρησιμοποιώντας το εύρημα της ψηφιακής μαϊμούς, αλλά καταλήγει τελικά να είναι ακριβώς αυτό που δεν θέλει: μια συμβατική βιογραφία.

*Η κριτική δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών (02-01-2025)

Previous
Previous

Τατάμι: Ο Αγώνας της Ζωής της

Next
Next

Νοσφεράτου