Πάντα Υπάρχει το Αύριο
★★★½☆☆ (There's Still Tomorrow, Ιταλία, 2023, 118’)
Σκηνοθεσία: Πάολα Κορτελέζι
Ηθοποιοί: Πάολα Κορτελέζι, Βαλέριο Μασταντρέα, Ρομάνα Ματζιόρα Βεργκάνο
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Πάολα Κορτελέζι, η οποία κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, κατάφερε να ξεπεράσει τα 5,5 εκατομμύρια εισιτήρια και να βρίσκεται στο νούμερο 1 του Box-office για εφτά εβδομάδες στην Ιταλία και όχι άδικα καθώς το έργο της συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο το δράμα και την κωμωδία δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση της ηρωίδας της αλλά και όλων των γυναικών.
Η ταινία διηγείται την ιστορία της Ντέλια, συζύγου και μητέρας, που παλεύει να επιβιώσει στην ιταλική μεταπολεμική κοινωνία αλλά και στην καθημερινότητά της με έναν τυραννικό σύζυγο που την κακοποιεί. Με μια εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Νταβίντε Λεόνε (φόρος τιμής στον Ντε Σίκα & τον Φελίνι), άψογα καδραρίσματα και καλοδουλεμένα σκηνικά που «χτίζουν» την ατμόσφαιρα της Ιταλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο, η Κορτελέζι τραβάει το βλέμμα του θεατή τόσο όσο χρειάζεται για να αναδείξει την ιστορία της. Αντλεί έμπνευση από το νεορεαλιστικό ιταλικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’40 ενώ ταυτόχρονα με ένα πολύ έξυπνο τρόπο ενσωματώνει στοιχεία από την σύγχρονη κινηματογραφική αφήγηση αποφεύγοντας έτσι να δώσει την αίσθηση του επιτηδευμένου ή του παλιακού.
Πρόκειται για μια ιστορία χειραφέτησης και την προσπάθεια της ηρωίδας να βρει τα δικά της πατήματα σε μια μεταπολεμική Ιταλία που είναι οικονομικά κατεστραμμένη και το μέλλον μοιάζει αβέβαιο. Η Κορτελέζι καταφέρνει με έναν έξυπνο κινηματογραφικό τρόπο να αναδείξει τις δυσκολίες που βίωναν και βιώνουν ακόμα οι γυναίκες, επιστρατεύοντας πολλές φορές το γλυκόπικρο χιούμορ ή τον μελοδραματικό τόνο χωρίς όμως να εκμαιεύσει το συναίσθημα με ύπουλο τρόπο.
Ο μαγικός ρεαλισμός της λειτουργεί τις περισσότερες φορές αν και αφηγηματικά θα μπορούσε η ταινία να έχει πιο γρήγορους ρυθμούς ειδικά μετά την πρώτη ώρα, καθώς μοιάζει σαν να μένει στάσιμη και να μην κινείται προς τα εμπρός, παρόλα αυτά το κεντρικό θέμα της ταινίας και η συνολική αισθητική καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του θεατή.
*Η κριτική δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών (11-07-2024)