Στο Γραφείο των καθηγητών
★★★☆☆
(Das Lehrerzimmer, Γερμανία, 2023, 98’)
Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ
Ηθοποιοί: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου, Μίχαελ Κλάμερ
Η Κάρλα Νόβακ (Λεόνι Μπένες), μια αφοσιωμένη, ιδεαλίστρια δασκάλα ξεκινά την πρώτη της δουλειά σε ένα σχολείο. Όταν ένας από τους μαθητές της είναι ύποπτος για μια σειρά από κλοπές, αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το θέμα. Προσπαθώντας να μεσολαβήσει ανάμεσα σε αγανακτισμένους γονείς, ισχυρογνώμονες συναδέλφους και επιθετικούς μαθητές, έρχεται αντιμέτωπη με τις δομές του σχολικού συστήματος. Όσο πιο απελπισμένα προσπαθεί να τα κάνει όλα σωστά, τόσο πιο κοντά φτάνει στο να σπάσει.
Το προσόν της ταινίας του Ιλκέρ Τσάτακ, είναι η ικανότητά του σκηνοθέτη να διαχειριστεί με εξαιρετικό τρόπο τα θέματα που θέτει χωρίς να καταφύγει σε υπερβολές ή να δημιουργήσει ένα δράμα που αποσκοπεί να ηθικολογήσει. Έχοντας ως κύριο σκηνικό το σχολείο, μένει μέσα σε αυτό κατά την διάρκεια της ταινίας και κινείται ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές καταγράφοντας την καθημερινότητά τους. Ταυτόχρονα χτίζει σιγά σιγά ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον για την Νόβακ, εγκλωβίζοντάς την μέσα στους τοίχους του σχολείου δημιουργώντας μια εφιαλτική ατμόσφαιρα.
Ο εγκλωβισμός της σωματικός και ψυχικός την οδηγεί να αμφισβητήσει τις πράξεις της και κατά μια έννοια την ουσία της δικαιοσύνης στην κοινωνία μας. Για την Νόβακ η εύρεση του κλέφτη γίνεται εμμονή, που πηγάζει τόσο από την προσωπική της περιέργεια αλλά και την έννοια της δικαιοσύνης που μας έχουν διαμορφώσει από μικρούς: η κλοπή είναι αδίκημα. Όμως στον πραγματικό κόσμο, τίποτα δεν είναι άσπρο μαύρο και μια πράξη που μπορεί να θεωρηθεί σωστή εν τέλη να προξενήσει πολλά περισσότερα προβλήματα οδηγώντας στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην έξαρσή βίας και σε ένα αδιέξοδο.
Ο Τσάτακ όμως όσο καλός είναι να διαχειριστεί τα θέματα και να τα αναδείξει τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να δώσει ένα τέλος. Έχει χτίσει μια ταινία γεμάτη ένταση, γρήγορους ρυθμούς αλλά όταν φτάνει η στιγμή να καταλήξει κάπου δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει την σκέψη του, μένοντας μετέωρος σε ένα ανοιχτό τέλος.
*Η κριτική δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών (19-10-2023)