Τέσσερις Κόρες
★★☆☆☆
(Four Daughters, Γαλλία, Γερμανία, Τυνησία, Σαουδική Αραβία, 2023, 107’)
Σκηνοθεσία: Καουτέρ Μπεν Χανια
Ηθοποιοί: Χεντ Σαμπρί, Ολφα Χαμρούνι, Εγια Τσικάουι, Ταισίρ Τσικάουι
Η καινούργια ταινία της υποψήφιας με Όσκαρ, Καουτέρ Μπεν Χανια (The Man Who Sold His Skin), αφηγείται την ιστορία της Όλφα, μητέρας τεσσάρων κοριτσιών από την Τυνησία, που μια μέρα οι δυο μεγαλύτερες κόρες της εξαφανίζονται για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.
Η Καουτέρ επιλέγει να σκηνοθετήσει μια υβριδική ταινία στην οποία επαγγελματίες ηθοποιοί υποδύονται τις δυο εξαφανισμένες κόρες, την μητέρα (όταν η ίδια δεν αντέχει συναισθηματικά να πάρει μέρος στις σκηνές) και ένας άντρας ηθοποιός ενσαρκώνει όλους τους αντρικούς ρόλους. Οι ηθοποιοί με την βοήθεια της Όλφα και των δυο άλλων αδερφών αναπαριστούν στιγμές από την ζωή της οικογένειας όταν ήταν ενωμένη ακόμα. Μέσα από αυτές τις αναπαραστάσεις μαθαίνουμε για την παιδική τους ηλικία, την εφηβεία, τους έρωτες και την φιλοσοφία που αναπτύσσει η κάθε μια ξεχωριστά όσο αναφορά την θέση της στην κοινωνία. Οι γυναίκες θυμούνται την καταπίεση, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση που έχουν υποστεί μέσα στην οικογένεια, σχολιάζοντας ταυτόχρονα την πατριαρχική κοινωνία στην οποία μεγαλώνουν, τονίζοντας την θρησκευτική και πολιτική επιρροή πάνω τους, η οποία διαμορφώνει ως ένα μεγάλο βαθμό και την ζωή τους.
Ο ανορθόδοξος τρόπος που επιλέγει η Καουτέρ να αφηγηθεί την ιστορία αν και αρχικά ακούγεται μια ιδέα με δυναμική, όσο η ταινία κυλάει εξασθενεί, καθώς η σκηνοθετική της προσέγγιση μοιάζει επιφανειακή και περισσότερο εγωκεντρική, προσπαθώντας να εκμαιεύσει συχνά συναισθήματα από τους ανθρώπους που εμπλέκονται, δίνοντας την εντύπωση της εργαλειοποίηση της φόρμας προς ίδιον όφελος παρά ως μια δημιουργική επιλογή που το απαιτούσαν οι συνθήκες. Αυτός ο εγωκεντρισμός αποπροσανατολίζει τον θεατή από την ιστορία και τα κοινωνικά προβλήματα που θίγονται, καθώς η Καουτέρ προσπαθεί να τραβήξει το βλέμμα του στην κατασκευή της ταινίας, θέλοντας να υπερτονίσει πόσο καλή είναι η ιδέα της.
*Η κριτική δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών (16-11-2023)