Το Τέρας

★★★★☆
(Monster, Ιαπωνία, 2023, 126’)

  • Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε Έντα

  • Ηθοποιοί: Σακούρα Άντο, Έιτα Ναγκαγιάμα, Σόγια Κουροκάουα

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Χιροκάζου Κόρε Έντα (Κλέφτες Καταστημάτων, Χρυσός Φοίνικας, 2018) επιστρέφει με μια συγκινητική ιστορία αγάπης που έχει ως επίκεντρο τον Μινάτο, τον μικρό γιο της Σαορι που αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα. Η μητέρα του νιώθοντας ότι κάτι δεν πάει καλά, ανακαλύπτει ότι ένας δάσκαλος είναι υπεύθυνος, απαιτώντας εξηγήσεις από το σχολείο. Καθώς όμως η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια της μητέρας, της δασκάλας και του παιδιού, η αλήθεια αναδεικνύεται σταδιακά.

Με την βοήθεια ενός πολύ καλού σεναρίου του Γιούτζι Σακαμότο, τους εξαιρετικούς πρωταγωνιστές και την υπέροχη μουσική του πρόσφατα αποβιώσαντα Ριουίτσι Σακαμότο (Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λώρενς), ο Έντα αφηγείται την ιστορία του από την οπτική γωνία του κάθε πρωταγωνιστή. Στο «Τέρας» δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα τέρας, υπάρχει μόνο η ψευδαίσθησή του, που γεννάτε από τις προκαταλήψεις που μας έχει εμφυσήσει η κοινωνία στην οποία μεγαλώνουμε και η μεροληπτική μας ματιά στα γεγονότα.

Ο σκηνοθέτης επιλέγει την κατακερματισμένη αφήγηση μεταπηδώντας από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον, μπερδεύοντας τον χρόνο παρουσιάζοντας τα γεγονότα από την προσωπική σκοπιά του κάθε χαρακτήρα. Οι ξεχωριστές διαδρομές συγκλίνουν προς το τέλος, ολοκληρώνοντας το παζλ, δίνοντας μας την πραγματική εξήγηση των γεγονότων, η οποία έχει μια βαθύτερη ρίζα.

Ο Έντα παίζει ένα εξαιρετικό παιχνίδι με τον θεατή αναγκάζοντάς τον να μαντέψει ποιος έχει δίκιο ποιος έχει άδικο, βάζοντας τον πολλές φορές να επιλέξει μεριά ανάλογα με την οπτική γωνία που του παρουσιάζεται. Αυτή η συνθήκη είναι απαραίτητη για να δουλέψει σωστά το τέλος της ταινίας όπου ο θεατής έκπληκτος αντιλαμβάνεται ότι κατά την διάρκεια των όσων βλέπει δρα μεροληπτικά όπως και οι πρωταγωνιστές και δεν εμβαθύνει, δεν αναζητά την αλήθεια, δεν βλέπει τα σημάδια γιατί η κρίση του έχει θολώσει από την ανάγκη του να βρει έναν ένοχο. Είναι η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε ένα «τέρας» εκεί που δεν υπάρχει ώστε να αποφύγουμε συνήθως την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα γεγονότα.

*Η κριτική δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών (16-11-2023)

Previous
Previous

Τέσσερις Κόρες

Next
Next

May December