Μέντιουμ
★★½☆☆☆ (Medium, Ελλάδα, Βουλγαρια, 2023, 100’)
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη
Ηθοποιοί: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κατερίνα Ζησούδη, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάρθα Φριντζήλα
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Χριστίνας Ιωακειμίδη («Χάρισμα», 2010, 85’), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, αφηγείται την ιστορία της έφηβης Ελευθερίας (η Αγγελική Μπεβεράτου στο ντεμπούτο της), η οποία έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, έρχεται από την επαρχία στην Αθήνα για να επισκεφθεί τη μεγάλη της αδερφή, την οποία βρίσκει ερωτευμένη και ετοιμόγεννη. Περιπλανώμενη στο αυγουστιάτικο καμίνι μιας άγνωστης μεγαλούπολης που βράζει, γνωρίζει το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας στο πρόσωπο του αινιγματικού Αγγελου, ο οποίος την παρασύρει στον εκκεντρικό του κόσμο και στον ριψοκίνδυνο στρόβιλο του πρώτου έρωτα.
Η Ιωακειμίδη παραδίδει μια ταινία ενηλικίωσης που λαμβάνει χώρα στο γνώριμο για τον θεατή αθηναϊκό καλοκαίρι, με την αφόρητη ζέστη και μια πόλη που ζει σε αργούς ρυθμούς, επικεντρώνοντας την αφήγησή της στην πρωταγωνίστριά της, ένα έφηβο κορίτσι που μεγαλώνει και βρίσκεται αντιμέτωπο με τα συναισθήματά του αλλά και την πραγματικότητα. Ομως, παρ’ όλο που επιδιώκει μια μελέτη χαρακτήρων, προσεγγίζοντας διάφορες θεματικές με ευαισθησία, δημιουργώντας μια στιβαρή αφήγηση, εμμένει πολύ σε μια σεναριακή φόρμα υπακούοντας κανόνες αδυνατώντας να «ελευθερωθεί» από αυτούς.
Αυτό έχει ως συνέπεια, η ταινία να έχει αρκετές ιδέες που μένουν ανεκμετάλλευτες καθώς βαδίζει σε σίγουρα μονοπάτια. Η κεντρική ιδέα δεν έχει κάποια πρωτοτυπία, ενώ το μεταφυσικό στοιχείο που εισάγεται γρήγορα ξεφτίζει και χάνεται, με τη σκηνοθέτρια να μένει περισσότερο επικεντρωμένη στη σχέση Ελευθερίας - Αγγελου, που στην αρχή μοιάζει να έχει προοπτικές εξερεύνησης των ψυχικών τους κόσμων αλλά δυστυχώς μένει περιγραμματική.
Η ταινία απέσπασε πέντε υποψηφιότητες στα Βραβεία ΙΡΙΣ 2024 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ενδυματολογίας, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου), το Βραβείο Cineuropa στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο, το Βραβείο Καλύτερης Βαλκανικής Ταινίας στο Φεστιβάλ της Σόφιας και τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου.
*Η κριτική δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών (23-05-2024)